En försenad deklaration leder till mycket krångel

Läs noga igenom din deklaration

Vilka datum man har att passa med deklarationen

Läs noga igenom din deklaration

Det finns olika datum då deklaration ska lämnas in och det beror helt på vad för inkomstdeklaration det rör sig om. Det vanligaste datumet som gäller för alla fysiska personer och dödsbon är den 2e Maj året efter utgången av beskattningsåret. Skulle det däremot handla om inkomstdeklarationen för annan juridisk person som för ett företag till exempel finns det flera olika datum att hålla koll på. Det datum som gäller är 1 juli, 1 november, 15 december och 1 mars. Dessa datum är baserade på om du avslutar ditt beskattningsår: 31 December, 30 April, 30 Juni och 31 Augusti.

Vad som händer om deklarationen blir försenad

Vare sig det handlar om att betala tillbaka eller att få en skatteåterbäring, är det viktigt att du lämnar in inkomstdeklarationen i tid. Det som händer först är att du får betala en straffavgift på 1250kr om du inte kommer i kontakt med Skatteverket kort eter 2maj. Skulle det dröja tre månader får du betala ytterligare en avgift på 1250kr och skulle tiden uppnå 5 månader får du ytterligare en straffavgift på 1250kr. Som företagare kan du bli av med din F-skatt sedel om du inte lämnar in företagets inkomstdeklaration i tid. Se därför till att alltid få in din deklaration i tid.

Vad du kan göra med din försenade deklaration

Om du missat att lämna in din deklaration i tid så är du inte ensam om detta. Runt 175 000 av de 7,6 miljoner skattebetalarna i Sverige brukar missa att lämna in den i tid. Men det är bara runt 50 000 av dessa som åker på en straffavgift förutom den första. För att vara säker på att din deklaration kommer in i tid är det alltid bäst att lämna in den elektroniskt då du där får ett besked direkt om att den kommit in. Skulle man skicka in via papper och inser att man vill ha pengarna innan midsommar vilket man får via den elektroniska, kan man skicka in i efterhand via den elektroniska tjänsten.